Centerloos slijpen

We zijn gespecialiseerd in centerloos slijpen en langdraaien. Wat is centerloos slijpen? En belangrijker nog: Wat levert het u op?

Wat is centerloos slijpen?

Centerloos slijpen is een machinale verspanende bewerking. Het product wordt tussen twee schijven gelegd en doorgevoerd, een liniaal dient hierbij ter ondersteuning van het product. De ene schijf (regelschijf) geeft het product de omloopsnelheid, de andere schijf (slijpschijf) slijpt het product op maat. De afstand tussen de twee schijven bepaalt de slijpmaat. De maatvoering van het afgeleverde product is preciezer dan bij draaien en bovendien met een gladder oppervlak.

We kunnen centerloos slijpen onderscheiden in insteekslijpen en doorvoerslijpen. Insteekslijpen is bedoeld voor producten met meerdere diameters. Doorvoerslijpen is bedoeld voor cilindrische producten, waarbij de grootste diameter wordt geslepen. Hierbij kan het slijpen in sommige gevallen met een automatische aan- en afvoerinrichting worden uitgevoerd.

Hardverchroomde buizen voor- en nageslepen

De voordelen van centerloos slijpen:

  • Geen inspantijden, dus tijdbesparing en daardoor een hoge productiviteit.
  • Korte insteltijden, wat de flexibiliteit vergroot.
  • Hoge nauwkeurigheid; toleranties van een paar µ zijn haalbaar.
  • Het centreren van producten is niet van toepassing.
  • Ook dunne producten kunnen gemakkelijk geslepen worden. Omdat de producten tegen de regelschijf en op een steunliniaal liggen, kunnen ze niet doorbuigen.
  • In de slijpschijf zijn verschillende vormen te maken, zodat meerdere diameters tegelijk geslepen kunnen worden.

De voordelen van beide methodes onder één dak

De combinatie van langdraaien en centerloos slijpen geeft de mogelijkheid om een (ruwe) buis of staaf materiaal in twee aansluitende gangen te bewerken tot een product met een zeer hoge nauwkeurigheid en de gewenste ruwheid. Bovendien kunnen grotere lengtes verwerkt worden. Ook lange slanke producten kunnen worden geslepen. Deze producten zijn regelmatig te krom om direct te kunnen slijpen. In die gevallen herstellen we eerst de kromming met behulp van een richtmachine, alvorens het product te gaan slijpen. Daarnaast kunnen we CNC draaien, frezen, CNC en manueel richten en diepgatboren. Hierdoor kunnen we een totaaloplossing onder één dak bieden.

Voor draaierijen kan het interessant zijn om hun producten door ons met behulp van centerloos slijpen te laten afwerken. Door de hoge nauwkeurigheid van het centerloos slijpen kan de voorbewerking tegen een lagere nauwkeurigheid en daardoor met een hogere productiviteit uitgevoerd worden.

Hardverchroomde zuigerstang geslepen en gefinished

We werken al jaren voor deze klanten

Toepassingen

Centerless levert precisieonderdelen aan verschillende producenten. We leveren bijvoorbeeld onderdelen voor schokbrekers, printers, snijmachines, tube expanders, hydrauliek cylinders en pomp-revisie. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook doen we de afwerking van producten van draaierijen die zelf niet centerloos kunnen slijpen.

Onderstaand een paar voorbeelden van producten waarin onderdelen van Centerless zijn toegepast.

Snijmachine
Klant: DEKO

Schokbreker
Klant: Hyperpro Suspension Technology

Spruitplukmachine
Klant: Tumoba

Doorn (geslepen product)
Klant: Teco

Heeft u vragen? Wilt u vrijblijvend een offerte aanvragen?
Neem contact met ons op